Πρώτη φορά στο CarHero;

Μάθετε πως λειτουργεί

Νέα & Ειδήσεις

H απάντηση της Porsche στην Tesla

Πεμ, 05/09/19 55

Η Porsche Taycan, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό 4θυρο sports car των Γερμανών, βάλλει κατά πάντων αλλά κυρίως... προς Tesla μεριά.

porsche taycan unveiled 13

Αναμονή τέλος. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche είναι «μαζί μας» με... «σάρκα και οστά». Οι Γερμανοί, υποστηρίζουν πως η Taycan, είναι το ταχύτερο 4θυρο EV στον πλανήτη και το πλέον ολοκληρωμένο σε όλους τους τομείς! Μένει να δούμε και στην πράξη από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία των ανθρώπων της Porsche...

porsche taycan unveiled 14

Αισθητικά, η Taycan, μεταξύ άλλων μας δίνει μια πρώτη γεύση και από τη σχεδιαστική ταυτότητα των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της φίρμας. Όντας εξωτική σε στυλ, με σπορ γραμμές και έντονα «χαραγμένο» στο καλλίγραμμο κορμί της το σχεδιαστικό guarantee της Porsche, το 4θυρο EV, αποδεικνύεται ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Πέραν όμως του φαίνεσθε, υπάρχει και «μπόλικη» ουσία, με την Taycan (4,963 χιλ. μήκος, 1,966 χιλ. πλάτος και 2,900 χιλ. μεταξόνιο), να κρύβει κάτω από το εντυπωσιακό της περιτύλιγμα ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα. «Χτισμένη» πάνω σε μια «ειδική» ηλεκτρική πλατφόρμα, με χαμηλό κέντρο βάρους και ιδανική κατανομή ανάμεσα στους δυο άξονες (49/51%), προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για σπορ οδήγηση με οδηγοκεντρική θεώρηση. Η δε τιμή του αεροδυναμικού συντελεστή (cd:0,22) υπόσχεται χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και μεγάλη αυτονομία.

porsche taycan unveiled 9

Η Taycan, θα διατίθεται σε δυο εκδόσεις: Turbo και Turbo S. Αμφότερες, εφοδιάζονται με δυο ηλεκτροκινητήρες και ένα κιβώτιο ταχυτήτων δύο σχέσεων το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Η κορυφαία version, η «S», προσφέρει 761 ίππους και 1.005 Nm ροπής σε λειτουργία Overboost σε συνδυασμό με Launch Control. Τα πρώτα «100» από στάση επιτυγχάνονται σε χρόνο 2,8 δλ. με τα «200» να «έρχονται» σε 9,8 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 260 χλμ./ώρα. Σε ότι αφορά την «απλή» Turbo, η μέγιστη ισχύς ανέρχεται στους 680 ίππους (δεν υφίσταται λειτουργία Overboost) με την επιτάχυνση από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 3,2 δλ. Η μπαταρία που κρύβει στα «ενδότερα» της η Taycan είναι φυσικά ιόντων λιθίου χωρητικότητας 93,4 kWh, εξασφαλίζοντας αυτονομία έως και 450 χλμ. (πρωτόκολλο WLTP). Η φόρτιση της σε δίκτυο 270 kW επιτυγχάνεται σε χρόνο μόλις 5 λεπτών προσφέροντας βέβαια αυτονομία 100 χλμ., με το 80% της ενέργειας της να απαιτεί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Porsche, μόνο 22 λεπτά!

porsche taycan unveiled 15

Περνώντας στην καμπίνα, το βλέμμα θέλοντας και μη, «πέφτει» πάνω στις ψηφιακές οθόνες. Για την ακρίβεια υπάρχουν παντού σχεδόν οθόνες (4 τον αριθμό) που ενημερώνουν τον οδηγό για... τα πάντα και ρυθμίζουν τα πάντα! Ο οδηγός της Taycan, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές απεικονίσεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων των 16,8 ιντσών. Στο Classic mode, προβάλλονται οι στρογγυλές ενδείξεις, σήμα κατατεθέν όλων των μοντέλων της Porsche, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στο μετρητή ισχύος που έχει πάρει τη θέση του παραδοσιακά κεντρικά τοποθετημένου στροφόμετρου. Στη λειτουργία MAP, οι χάρτες προβάλλονται ψηφιακά, ενώ στο Full Map Mode οι ενδείξεις του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης καταλαμβάνουν το σύνολο του διαθέσιμου πλάτους της οθόνης. Τελευταίο πρόγραμμα, το Pure Mode, στο οποίο ο οδηγός μπορεί να δει τις απαραίτητες για τις περιστάσεις ενδείξεις, όπως είναι για παράδειγμα ταχύμετρο.

porsche taycan unveiled 12

Οι αγοραστές της Taycan θα μπορούν να διαμορφώσουν, με το αζημίωτο βέβαια, το εσωτερικό του οχήματος σύμφωνα με τα δικά τους «γούστα» και ανάγκες, ενώ το ίδιο δύναται να συμβεί και με τις αναβαθμίσεις των λογισμικών συστημάτων, όπως ακριβώς ισχύει με το Tesla Model S. Οι υποψήφιοι πελάτες που ενδιαφέρονται για την αγορά της Taycan θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα «ελαφρύνουν» τον τραπεζικό τους λογαριασμό κατά 187.610 δολάρια για της έκδοση «S» και κατιτίς λιγότερο (153.310 δολάρια) για την Turbo.

 

Δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα το CarHero.gr;

Ζητήστε προσφορές για τα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν να αγοράσετε από τον καναπέ σας!

Ξεκινήστε Τώρα!