Το νέο VW ID.3 θέλει να γίνει το Golf των ηλεκτρικών οχημάτων

Τρι, 10/09/19 34

Η VW παρουσίασε με κάθε επισημότητα το νέο ηλεκτρικό της όχημα, το ID.3. Μια νέα εποχή για την γερμανική φίρμα μόλις ξεκίνησε...

VW6

Για τους ανθρώπους της VW, αυτό είναι το σημαντικότερο μοντέλο στην ιστορία τους, μετά τα Beetle και Golf. Το ολοκαίνουργιο ID.3, είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα παραγωγής του Group, το αυτοκίνητο αυτό που μας δίνει μια πρώτη γεύση από τους κόπους και τον πακτωλό χρημάτων που έχουν επενδυθεί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης από τη VW αλλά κυρίως το μοντέλο που εγκαινιάζει με κάθε επισημότητα τη νέα εποχή για το γερμανικό κολοσσό.

VW9

Το ID.3, θα είναι διαθέσιμο στις αγορές του κόσμου από τη νέα χρόνια και θα «κυκλοφορεί» ανάμεσά μας σε τρεις εκδόσεις, ανάλογα με την μπαταρία με την οποία θα εφοδιάζεται, με την τιμή εκκίνησης να κυμαίνεται κάτω από τα 30.000 ευρώ! Οι διαθέσιμες version θα είναι οι εξής: η βασική με 45 kWh και αυτονομία 330 χλμ., η «μεσαία» με 58 kWh η οποία θα καλύπτει «απόσταση» 420 χλμ. και η μεγαλύτερη όλων, με 77 kWh η οποία θα προσφέρει στο ID.3 αυτονομία της τάξεως των 550 χλμ. Η... ηλεκτρική ισχύς των θα ανέρχεται στη μέγιστη τιμή της στους 204 ίππους (149 ίπποι οι βασικές εκδόσεις), με το μοτέρ να βρίσκεται τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια η ροπή θα παραμένει «σταθερή» στα 310 Nm

VW11

Το ηλεκτρικό κύκλωμα του οχήματος θα δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας έως και τα 125 kW, γεγονός που θα επιτρέπει την εξασφάλιση μιας αυτονομίας κίνησης της τάξης των 290 περίπου χλμ. με το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε πρίζα ταχυφορτιστή για χρονικό διάστημα 30 λεπτών. Μάλιστα, η γερμανική εταιρεία εκτιμά ότι στην περίπτωση του ID.3 το 20% των φορτίσεων θα πραγματοποιείται σε ταχυφορτιστές που θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και μόλις το 5% σε αντίστοιχους που θα βρίσκονται σε εθνικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή και με δεδομένη μελέτη της VW που καταδεικνύει ότι το 50% των φορτίσεων θα πραγματοποιούνται στο σπίτι και το 20% στο χώρο εργασίας των ιδιοκτητών του αυτοκινήτου, διαθέσιμος και για τις δύο περιπτώσεις θα είναι ήδη από το λανσάρισμα του μοντέλου μια παλέτα επιτοίχιων φορτιστών (wall-box), ο οποίος θα λειτουργεί με συνεχές ρεύμα 11 kW εξασφαλίζοντας μικρότερους χρόνους σε σχέση με την συμβατική παροχή των 230 V.

VW12

Στην καμπίνα, ο μίνιμαλ χαρακτήρας στη σχεδίαση του ID.3 ταιριάζει γάντι στη νέα ηλεκτρική εποχή, με το φουτουριστικό ταμπλό να διαθέτει μονάχα δυο οθόνες που να ενημερώνουν βεβαίως το πλήρωμα... για τα πάντα. Η εξ’ ολοκλήρου νέα, touchscreen κεντρικά τοποθετημένη οθόνη των 10 ιντσών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το ολοκαίνουργιο infotainment σύστημα της VW και δύναται να ενημερώνει τις εφαρμογές της μέσω διαδικτύου για όλες τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το εσωτερικό του ID.3 και σε έναν ακόμη τομέα. Στο χωροταξικό. Σχεδόν όμοιο σε εξωτερικές διαστάσεις με το Golf, το νέο ηλεκτρικό μικρομεσαίο της VW, διαθέτει 145 χιλ. μεγαλύτερο μεταξόνιο (χάρη στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα MEB που «πατάει»), γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ευρύχωρο θάλαμο επιβατών, ικανό να μεταφέρει με άνεση έως και 5 ενήλικες επιβάτες. Ο δε χώρος φόρτωσης των 380 λτ. ικανοποιεί με τον όγκο του τις ανάγκες του πληρώματος.

VW5

Η VW θα διαθέτει αρχικά το νέο ID.3 στην έκδοση λανσαρίσματος 1ST. Παρά το γεγονός ότι η βασική, η οποία θα εφοδιάζεται με την μικρότερη εκδοχή της μπαταρίας, θα έχει τιμή κάτω από 30.000 ευρώ στη Γερμανία, η 1ST θα κοστίζει κάτω από 40.000 ευρώ, αφαιρώντας μάλιστα την όποια κρατική επιδότηση λάβει ο εκάστοτε αγοραστής. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προσφέρει στους κατόχους του ID.3 1ST τη δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τα οχήματά τους για 1 έτος και με μέγιστο όριο τις 2.000 kWh, σε όλα τα δημόσια σημεία φόρτισης Volkswagen We Charge, καθώς και στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ταχείας φόρτισης Ionity, στο οποίο συμμετέχει η VW. Η γερμανική φίρμα θα προσφέρει επίσης εγγύηση διατήρησης της αποθηκευτικής «δύναμης» των μπαταριών έως και 70% για 8 έτη ή 160.000 χλμ.